vondt i magen under samleie norske jenter knuller

Sign up for a new account in our community. Already have an account? Vi benytter cookies til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Sign in to follow this    Followers 0. Kanskje dumt spm, men..

Bolla og lille rosin   posts. Posted May 18, Jeg skal snart ha el, og hadde mens til "riktig" tid i forrige pp, bare så det er sagt: I dag har jeg hatt vondt, selv om jeg ikke har hatt sex også Har hatt en lang periode nå, som jeg har vært kvalm Hva kan dette være?? Setter stor pris på svar: Share this post Link to post Share on other sites. Jeg kjente veldig godt at jeg hadde EL på hø side, siden antakelig egglederen var skadet. Men jeg opplevde ikke at d var vondt ved sex.

Giinaღ   posts. Hei, du   Har slitt lenge med det samme problemet som deg. Det er nemlig den tanken som har slått meg, ser du Det var skikkelig vondt under sex, kjentes som om noen stakk skikkelig, liksom Tusen takk for svar!!! Kom gjerne med flere innspill om dere eller andre har det: Blir nesten paranoid, kjenner etter overalt; Hehe.. Takk skal du ha!! Skal sende et innlegg når jeg vet noe mer: Krusser fingrene for at det ikke er så gæernt;     God natt: Posted May 20, Jeg husker at det hjalp å knipe, da gjorde de ikke så vondt..

Create an account or sign in to comment You need to be a member in order to leave a comment Create an account Sign up for a new account in our community. Register a new account. Sign in Already have an account? Go To Topic Listing Bli gravid. Sign In Sign Up. Important Information Vi benytter cookies til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.

Hun har også prøvd fysioterapi. De masserer ikke dåsa mi altså. De lærer meg teknikker for å gå, puste og kontrollere musklene mine.

Og så lærer de meg å kjenne etter når jeg har spenninger. Alle disse tingene har hjulpet, spesielt fysioterapien — da kan jeg ha smertefri sex uten masse ekle kremer i veien. En gang i blant har Sigrid smertefri sex.

Det er kun hvis hun er veldig nøye og regelmessig med behandlingen. Skeier hun ut, kommer smertene tilbake. Parallelt med de uklare rådene legene gir for Vestibuluitt-pasienter finnes det folk som til daglig jobber med å finne en løsning for de unge kvinnene som sliter med vondt underliv. Thea Marie Stormo tar en master i produktdesign. Hun jobber blant annet med dilatorer som brukes til behandling av Vaginisme. En dilator har flere sylinderformede deler som man plasserer på en håndtak.

Etterhvert som man merker progresjon øker man størrelse. På den måten tøyer man ut skjeden. Sigrid skulle ønske at hun bare hadde vondt i en skulder — eller i magen. Å ha smerter i underlivet er så personlig og privat at det ofte er veldig vanskelig å snakke om. Fysioterapeut Ingrid Næss tror det er noe av grunnen til at sykdommen fortsatt er såpass ukjent — smerter under sex er et tabu tema.

Det er heller ikke så lett å snakke med mamma og pappa om. Det har bare alltid vært så vanskelig å snakke om fordi det hele tiden kommer tilbake til sex mellom meg og kjæresten min som er så privat. Juntafil understreker at smerter under smaleie ikke nødvendigvis kommer av Vestibulitt.

I de fleste tilfeller kommer det av helt andre ting som for eksempel soppinfeksjon, kjønnssykodmmer som klamydia eller for kort forspill, slik at jenta hverken er mentalt eller fysisk klar for samleie.

Har du har mistanke om Vestibulitt eller Vaginisme? Ta kontakt med din fastlege. For Sigrid er sex så vondt at det ikke er gjennomførbart.

Hun har fått diagnosen Vestibulitt. Hør hele intervjuet med på Juntafil med programleder Tuva Fellman nå! Nils Petter Sørung jobber som lege i Sentrer for ung seksualitet. Man bør ta tak i det hvis man kjenner seg igjen i beskrivelsene og har vært plaget over lengre tid, forteller legen og presiserer det han mener er det viktigste budskapet i denne sammenhengen: Ingrid Næss er fysioterapeut og spesialist på kvinnehelse.

Hun mener forskning på kvinners helse er nedprioritert Foto: Presse Fysioterapeut og spesialist i kvinnehelse Ingrid Næss bekrefter det samme. Personer med Vestibulitt får sterke smerter ved berøring av skjeden. Skjermdump fra serien Trekant på NRK — Det verste er faktisk ikke smerten, men det psykiske Jo mer Sigrid tenkte på sykdommen, jo mer urettferdig syntes hun at det var at akkurat hun hadde fått det.

Hva tenker han om problemet? Blankt nei til lavkarbo Heldigvis går ikke Sigird rundt og har vondt hele tiden. Hva slags behandling har du fått? De lærer meg teknikker Sigrid blir ofte lei og sliten av behandlingene hun må gjennom. For de fleste hjelper det å bruke mye glidemiddel og at hun er svært opphisset før samleie starter. Dessverre hjelper det ikke å bli mer opphisset for alle.

For cirka 6 prosent av alle par blir samleiet smertefullt for henne fordi han kjennes for stor. For disse kan konkrete tips gjøre at smertene forsvinner. Mange kvinner trenger også å bygge opp igjen tillit til at han tar hensyn og følger hennes instruksjoner for å komme over assosiasjonsrekken om at sex gjør vondt.

Ved klinikken gir vi veiledning og råd om hjelpemidler. Mange vegrer seg for å ha samleie under mens. Av de som har det hender det sex gjør vondt. Menstruasjonssmerter kan utløses av at det produseres prostaglandin, som fører til sammentrekninger, nærmest kramper i livmora. Arrvev og godartede svulster kan også gi menssmerter. Mange får tilleggsplager som blekhet, diare og kvalme. Cirka 20 prosent av alle kvinner har endometirose.

Endometriose kan forårsake smerter under samleie og oppstår fordi deler av livmorslimhinna og vev herfra vokser utenfor livmora, vanligvis på egglederne eller andre steder i bukhulen. Endometriose kan også føre til sammenvoksninger. Det hender endometriose kan behandles med hormoner.

Noen ganger kan noe så enkelt som p-piller gjøre susen. Operasjon med fjerning av vev er også aktuell behandling. Trening av bekkenbunnsmuskulaturen kan også hjelpe for å gjøre muskulaturen smidigere.

Endometriose kan gi store smerter også ved samleie. Smertene kjennes da i bunnen av skjeden. Smertene kan være ekstra intense under menstruasjon, og kan gi atskillig større blødninger enn normalt.

Smerter kan også oppstå ved avføring og ved eggløsning. Risikoen for barnløshet er betydelig siden egglederne kan blokkeres av arrvev. For noen er smertene kroniske. For andre merkes ikke sykdommen. Smerter på grunn av endometriose kan avhjelpes med bekkenbunnstrening. Det gir mer smidig muskulatur. Bekkenløsning er en svært vanlig plage for gravide. For noen sitter plagene i også etter fødsel og kan gi store, og for noen nesten invalidiserende smerter, noe som svært ofte umuliggjør et sexliv.

For noen varer bekkenløsningen flere år, mens det for andre kan være over etter uker. Bekkenløsning er hormonelt betinget og skjer fordi leddbånd utvider seg for å forberede fødselen. Hva slags trening som kan hjelpe avhenger av hvor smertene sitter, og må spesialtilpasses hver enkelt kvinne. Ta kontakt med fysioterapeut med spesialkompetanse på bekkenløsning.

For noen kan det hjelpe å trene kjernemusklene, som også innbefatter bekkenbunnsmusklene. Best utbytte av trening har kvinner som starter forsiktige øvelser, og gradvis øker kontrollen og samspillet mellom muskulaturen i bekkenbunn og rygg. Prolaps i underlivet er fremfall eller nedfall av blære, livmor eller tarm. Slike plager kan være svært begrensende for et aktivt seksualliv.

De vanligste plagene er at samleier blir smertefulle og skjeden oppleves som svært kort. Styrketrening av bekkenbunnsmusklene forhindrer at disse organene siger ned. Trening kan også være et godt alternativ til kirurgi. En ny studie ved Norges Idrettshøgskole viser at at en av tre gravide merker symptomer på prolaps på grunn av svake bekkenbunnsmuskler etter fødselen.

Cirka to prosent har stadig tilbakevendende soppangrep. Det kalles kronisk candidainfeksjon. Soppangrep kan bli så langvarige og vanskelige å fjerne at det først fører til ubehag, med mye kløe, utflod, ømhet og svie, og siden til en brennende følelse og sårhet ved samleie.

Noen får smerter under selve samleiet, andre etterpå. Smertene kan vare fra noen timer til flere dager. Lysten på sex avtar naturlig nok. Noen hevder at samleier er den utløsende faktoren for soppangrepene, andre ser klare forandringer i løpet av menssyklusen, med oppblomstring like før mens.

Vanlige årsaker til sopp er diabetes og hyppig bruk av antibiotika. Sistnevnte tar også knekken på de gode bakteriene som skaper balanse i kroppen. Sopp kan ikke bare gi smerter under samleiet. Den kan i tillegg skape problemer med fordøyelse, hud og urinveier.

Et annet problem mange nevner når de kommer til meg, er at de føler seg særs lite sexy når de har sopp, både på grunn av lukt og utflod.

Har du soppinfeksjon, bør du kurere den med stikkpiller eller kremer. Dersom sopp-plagene er et stadig tilbakevendende problem, kan du prøve en antisoppkur som du får i form av en kapsel kalt Diflucan.

Det hender menn får sopp og symptomer med kløe. Bare når disse symptomene er der, skal de ha behandling. Forskning fra Universitetet i Tromsø har for øvrig vist at bare 20 prosent av det som pasienten antok var sopp, viste seg å være det. Derfor — er du usikker på hva du virkelig har, eller har hatt flere utbrudd på kort tid, oppsøk lege før du bruker ytterligere medisiner.

Om utfloden gir smerter, kløe og svie, bør du uansett ta en sjekk hos lege eller en gynekolog. At skjeden kjennes sprø, kan oppstå til forskjellige tider i livet. Etter en fødsel er for eksempel østrogennivået lavt, noe som kan gi slike utslag.

Når vi blir eldre, særlig etter menopausen overgangsalderen , sliter mange med at slimhinnene i skjedeveggene blir så tørre at samleiet kan kjennes smertefullt. Noen beskriver det som at skjedeveggene kjennes sprø og at det derfor lett oppstår rifter og derpå påfølgende smerter under samleie. Lokal påføring av østrogen, for eksempel av Ovesterin, kan hjelpe for å forsterke slimhinnene i skjeden.

Men viktigst er å holde bekkenbunnsmusklene i form. Godt utviklede bekkenbunnsmuskler gjør at blodgjennomstrømmingen øker, noe som gjør skjeden våtere, skjedeveggene mer blodfylte og klitoris mer følsom fordi blodtilførselen blir bedre.

Det hender seksuelt overførbare infeksjoner gir smerter under samleie. Klamydia gir sjelden smerter, men det hender. En annen seksuelt overførbar infeksjon er kjønnsvorter. Ikke bare kan du smitte den du har sex med; kjønnsvorter kan gi svie, kløe og sprukken hud og samleie kan bli ubehagelig — avhengig av hvor vortene befinner seg. Herpes er en virussykdom som gir blemmer og vonde sår.

Også andre seksuelt overførbare infeksjoner som gonoré kan gi eggstokkbetennelse. Det kan medføre smerter under samleie, spesielt ved dype støt. Slutt umiddelbart med ubeskyttet sex og kontakt lege hvis du tror smertene kan ha slike årsaker. Gro Isachsen , se xolog og samlivsrådgiver. Gro er l eder og faglig ansvarlig fo r Klinikk Sexologen og sexolog. Klinikken ble etablert i Hun har i tilegg til mange års stud ier i faget sexologi også studert psykologi, sosiolog i, pedagogi kk, spesialpedagogikk , kognitiv terapi, mental trening, transaksjonsanalyse og eksponeringsterapi.

vondt i magen under samleie norske jenter knuller Man bør ta tak i det sex butikker shemals man kjenner seg igjen i beskrivelsene og har vært plaget over lengre tid, forteller legen og presiserer det han mener er det viktigste budskapet i denne sammenhengen: Anbefaler deg å dra til gynekolog for å sjekke dette. Dette er ikke farlig. Hennes inntrykk er at mange pasienter med Vestibulitt går en runddans på legekontorene. Bolla og lille rosin   posts. Hun har også prøvd fysioterapi. You need to be a member in order to leave a comment.

Hos de fleste vil utfloden variere i farge, mengde og konsistens i løpet av en menstruasjonssyklus, særlig hvis man ikke går på prevensjon. Den kan også endre seg litt etter at man har begynt på prevensjon. Det er viktig å legge merke til hva som er normal utflod hos deg.

Da vil det være lettere å oppdage tegn på at noe kan være galt. Endret utflod betyr at lukten, fargen, mengden og konsistensen er annerledes.

Det kan være helt ufarlig og forbigående, og kan oppstå etter sex eller på grunn av menssyklus. Det kan også skyldes en ubalanse i underlivet som soppinfeksjon eller bakteriell vaginose skjedekatarr. Dersom du hatt sex uten kondom med ny partner er det viktig å sjekke om endret utflod kan skyldes seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia.

Ved vasking av underlivet er det viktig å ha riktig hygiene. Det er også viktig å ikke vaske seg for mye. Underlivet har en følsom og tynn slimhinne som lett kan tørke ut og bli irritert ved for mye vask. Skjeden har et fint miljø med bakterier og slim som har den perfekte sammensetning for miljøet i skjeden. Den renser seg selv, så du skal aldri vaske eller skylle opp med dusjen inne i skjeden.

Resten av underlivet skal heller ikke ha sterke såper. Mange bruker intimsåper i stedet for annen såpe, men det aller beste for underlivet er bare vann. Ved å vaske seg for mye i underlivet kan du få kløe og dette kan være med på å opprettholde plager som soppinfeksjon og bakteriell vaginose skjedekatarr.

Skjedekransen ble tidligere omtalt som jomfruhinnen, fordi man tidligere mente at det var en hinne som skulle sprekke under første samleie. Dette er ikke riktig. Skjedekransen er en smal slimhinnefold som finnes like innenfor skjedeinngangen. Alle har forskjellig skjedekrans, og noen har en glatt jevn slimhinne, mens andre kan ha slimhinne som er mer buktet og nesten litt som små utvekster. Det er fint å undersøke hvordan din skjedekrans ser ut ved å sette deg over et speil og ta kjønnsleppene til side.

Skjedekransen er svært elastisk og lett å tøye til siden, og det vil alltid være en åpning inn til skjeden. Noen få kan ha en skjedekrans som er litt vokst sammen på enkelte sider av skjedeåpningen, og for noen få kan den være vokst sammen med en streng i midten, slik at det er vanskelig å få inn en tampong, finger eller penis.

Da kan man ta kontakt med lege for å få det undersøkt og fjernet. Den vanligste årsaken til at det er stramt i skjeden og vanskelig å få noe inn, er fordi du ikke klarer å slappe av i bekkenbunnsmuskulaturen. Noen får en blødning første gang de har samleie. Oftest er det fordi man har vært litt nervøs og kanskje ikke våt og avslappet nok i skjeden. Da kan sår i skjedeslimhinnen fort oppstå og disse kan blø litt.

Dette er ikke farlig. De som har hatt en skjedekrans med noen sammenvoksinger, kan få sår i selve skjedekransen som kan blø, men det er aldri slik at det er en hinne som sprekker slik man har fremstilt det med jomfruhinnen tidligere. Det er ingen som kan se om en kvinne har hatt samleie eller hatt noe i skjeden ved å undersøke underlivet. Det er bare kvinnen selv som kan si om hun er jomfru eller ikke.

I tillegg til de indre delene av kvinners kjønnsorgan som er beskrevet over, er det også deler som ikke kan sees. Disse inkluderer livmor, eggledere og eggstokker. De fleste kvinner som har smerter nederst i magen er redde dette har noe med eggstokkene å gjøre.

For de aller fleste kommer smertene fra tarmen som også ligger nederst i magen. De fleste kvinner opplever at de har stikkende smerter nederst i magen som kommer og går uten at man finner noe årsak til hvorfor. Smerter i magen som oppstår månedlig kan skyldes eggløsninger. Hvis smertene ikke forsvinner er det fint å snakke med lege. Hvis du har hatt sex uten kondom med ny partner er det viktig at du sjekker deg for seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia.

Hvis du har sterke smerter i magen og samtidig har feber, er det viktig at du tar kontakt med lege eller legevakten raskt. Norske helsemyndigheter anbefaler at alle kvinner over 25 år tar celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Celleprøven kan avdekke celleforandringer som kan tyde på forstadier til kreft.

Prøven tas under en gynekologisk undersøkelse, og kan tas hos fastlegen. Fastlegen gir deg beskjed om svaret når dette er tilbake fra laboratoriet. Sex og samfunn ønsker å fjerne skam rundt temaer knyttet til seksualitet ved å berømme enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som jobber for å løfte temaet og fjerne skam.

Derfor deler vi ut Skamløsprisen. Nå kan du melde deg på til HFU-dagene ! Det gjøres ved å fylle ut dette skjemaet. Mer informasjon om deltakeravgift og program for HFU-dagene finner du  her.

Sex og samfunn arrangerer HFU-dagene fordi vi ønsker å bidra til at ansatte ved helsestasjon for ungdom og i ungdomshelsetjenesten får faglig påfyll, skape en møteplass for kollegaer fra hele landet hvor de blant annet kan utveksle erfaringer og dele ideer. Underliv jenter Sist publisert: Kjønnslepper Kvinner har to sett kjønnslepper, de indre og de ytre kjønnsleppene.

Når du blir opphisset vil kjønnsleppene bli tykkere, få mørkere farge og kan sprike litt Det er stor variasjon på størrelse, form og farge på kjønnslepper. Klitoris Klitoris har én funksjon: Klitorisereksjon Klitoris består av to svamplegemer, den samme typen vev som finnes i penis. Ulike typer stimulering Mange liker å stimulere klitoris når de onanerer eller har sex. Skjeden Skjeden er omtrent 10 cm lang. Kan ta tid å bli våt Skjeden må bli våt av skjedesekretet for at samleie skal kjennes behagelig.

Utflod Skjedeveggene består av fuktige slimhinner som ligger mot hverandre. Hygiene Ved vasking av underlivet er det viktig å ha riktig hygiene. Skjedekransen Skjedekransen ble tidligere omtalt som jomfruhinnen, fordi man tidligere mente at det var en hinne som skulle sprekke under første samleie.

Smerter i nedre del av magen De fleste kvinner som har smerter nederst i magen er redde dette har noe med eggstokkene å gjøre. Celleprøve Norske helsemyndigheter anbefaler at alle kvinner over 25 år tar celleprøve fra livmorhalsen hvert tredje år. Blandingsinkontinens Mange kvinner har både urge og stressinkontinens.

Ofte er sympotomene på en type mest fremtredende. Det er vanlig å starte behandlig av den formen for lekkasje som er mest plagsom. Blandingsinkontinens utgjør 35 til 50 prosent av alle inkontinenstilfellene. Opptrening av bekkenbunnsmuskulatur gir de fleste kontrollen over urin tilbake. Mange får samtidig mer følsomhet i kjønnet tilbake og mer lyst på sex. De får også tilbake lyst og glede ved samleier, samtidig som mange får orgasmene tilbake eller de blir så sterke at de gir en helt annen opplevelse enn tidligere.

Økonomisk koster inkontinensplager det norske samfunnet hvert år mer enn millioner kroner over trygdebudsjettet til bleier, bind og medikamenter. Da er ikke utgifter i forbindelse med kirurgiske inngrep, fysikalsk behandling, sykefravær og arbeidsuførhet tatt med. Den reelle kostnaden ligger nok nærmere en milliard kroner i året.

En av fire kvinner vil i løpet av livet få inkontinens som trenger behandling, enten som stress- eller blandingsinkontinens.

Alternativet til å trene opp styrken i bekkenbunnen vil for veldig mange være flere bleieskift daglig, med de store begrensninger det medfører, også i form av ubehag og utrygghet under sex. Cirka norske kvinner opereres for stressinkontinens hvert år. Bekkenbunnstrening gir bedre resultat mot inkontinens enn kirurgi, særlig for å forbedre seksuell respons og gleden ved sex og er dessuten uten bivirkninger.

Når bekkebunnsmusklene er lite trente vil det resultere i slapp skjede. Skjedeveggene vil bli mindre blodfylte, til tross for mental tenning. Den fysiske tenningen, der bekkenbunnsmusklene kanaliserer blod til skjedeveggene, vil ofte ikke gi tilstrekkelig blodfylling til at skjeden kjennes trang.

Flere kvinner forteller at de er og føler ubehag fordi de føler seg oppblåst fordi bekkenet blir fylt av luft under samleie. Opptrening vil gjøre skjeden stram, slik at det ikke blir mulig å pumpe luft inn i skjeden. Det vil løse problemet for de som tar treningen på alvor. I tillegg vil trening av bekkenbunnen gi bedre sex for både kvinnen og hennes elskere, siden friksjonen blir mer følbar i tillegg til at hennes orgasmer blir kraftigere. Sex skal gi gleder, nytelse og positive forventninger.

Dessverre forbinder mange kvinner sex med smerter. Det fører til negative assosiasjoner til sex, og lite lyst på det som fremkaller smerten — samleiet. I en sexologisk behandling inngår avdekking av årsaker og hvilke typer smerter det er snakk om.

I en avdekkingsperiode og oppstart av nye rutiner som ikke gir smerter, er det vanlig med samleieforbud og parallell avdekking av begges tenningsmønster. Smertene kan være spesielt merkbare i begynnelsen av samleiet, de kan være der hele tiden, eller etter sex. Smertene kan lokaliseres til ulike steder i skjeden, som helt ytterst ved åpningen, lenger inn der bekkenbunnsmusklene ligger eller innerst i skjeden ved støtsmerter.

En vanlig årsak til smerter under samleiet er at kvinnen har sex uten tenning. Dette gir lett en negativ spiral, Forbinder hun samleier med smerter blir hun heller ikke tent, og dermed ikke våt. Mange får da mer gnagsår enn gleder.

Manglende tenning gjør også at skjeden ikke følger vanlig responssyklus ved at den blir blodfylt, livmorhalsen heller ikke opp og skjedeveggen retter seg ikke ut. Dermed blir skjeden svært ofte for kort for samleie og hun opplever støtsmerter ofte som et tillegg til friksjonssmertene. Mange blir mer bevisst sin egen tenning og tenner lettere ved at de bruker bekkenbunnsmusklene til å pumpe blod til kjønnet.

Da blir kvinnekjønnet erigert. Skjeden retter seg ut, blir lengre og mer følsom, og den blir våtere på grunn av økt blodgjennomstrømming.

Trening av bekkenbunnsmusklene gjør også at hun bevisst lærer seg å slappe av i musklene, slik at hun unngår smerter når penis føres inn i skjeden. Enkelte par passer dårlig sammen seksuelt fordi han har ekstra stor penis, samtidig som hun har svært kort og trang skjede.

For de fleste hjelper det å bruke mye glidemiddel og at hun er svært opphisset før samleie starter. Dessverre hjelper det ikke å bli mer opphisset for alle. For cirka 6 prosent av alle par blir samleiet smertefullt for henne fordi han kjennes for stor.

For disse kan konkrete tips gjøre at smertene forsvinner. Mange kvinner trenger også å bygge opp igjen tillit til at han tar hensyn og følger hennes instruksjoner for å komme over assosiasjonsrekken om at sex gjør vondt. Ved klinikken gir vi veiledning og råd om hjelpemidler. Mange vegrer seg for å ha samleie under mens. Av de som har det hender det sex gjør vondt. Menstruasjonssmerter kan utløses av at det produseres prostaglandin, som fører til sammentrekninger, nærmest kramper i livmora.

Arrvev og godartede svulster kan også gi menssmerter. Mange får tilleggsplager som blekhet, diare og kvalme. Cirka 20 prosent av alle kvinner har endometirose. Endometriose kan forårsake smerter under samleie og oppstår fordi deler av livmorslimhinna og vev herfra vokser utenfor livmora, vanligvis på egglederne eller andre steder i bukhulen. Endometriose kan også føre til sammenvoksninger. Det hender endometriose kan behandles med hormoner. Noen ganger kan noe så enkelt som p-piller gjøre susen.

Operasjon med fjerning av vev er også aktuell behandling. Trening av bekkenbunnsmuskulaturen kan også hjelpe for å gjøre muskulaturen smidigere. Endometriose kan gi store smerter også ved samleie. Smertene kjennes da i bunnen av skjeden.

Smertene kan være ekstra intense under menstruasjon, og kan gi atskillig større blødninger enn normalt. Smerter kan også oppstå ved avføring og ved eggløsning. Risikoen for barnløshet er betydelig siden egglederne kan blokkeres av arrvev.

For noen er smertene kroniske. For andre merkes ikke sykdommen. Smerter på grunn av endometriose kan avhjelpes med bekkenbunnstrening. Det gir mer smidig muskulatur.

Bekkenløsning er en svært vanlig plage for gravide. For noen sitter plagene i også etter fødsel og kan gi store, og for noen nesten invalidiserende smerter, noe som svært ofte umuliggjør et sexliv.

For noen varer bekkenløsningen flere år, mens det for andre kan være over etter uker. Bekkenløsning er hormonelt betinget og skjer fordi leddbånd utvider seg for å forberede fødselen. Hva slags trening som kan hjelpe avhenger av hvor smertene sitter, og må spesialtilpasses hver enkelt kvinne. Ta kontakt med fysioterapeut med spesialkompetanse på bekkenløsning. For noen kan det hjelpe å trene kjernemusklene, som også innbefatter bekkenbunnsmusklene.

Best utbytte av trening har kvinner som starter forsiktige øvelser, og gradvis øker kontrollen og samspillet mellom muskulaturen i bekkenbunn og rygg. Prolaps i underlivet er fremfall eller nedfall av blære, livmor eller tarm. Slike plager kan være svært begrensende for et aktivt seksualliv. De vanligste plagene er at samleier blir smertefulle og skjeden oppleves som svært kort.

Styrketrening av bekkenbunnsmusklene forhindrer at disse organene siger ned. Trening kan også være et godt alternativ til kirurgi. En ny studie ved Norges Idrettshøgskole viser at at en av tre gravide merker symptomer på prolaps på grunn av svake bekkenbunnsmuskler etter fødselen.

Cirka to prosent har stadig tilbakevendende soppangrep. Det kalles kronisk candidainfeksjon. Soppangrep kan bli så langvarige og vanskelige å fjerne at det først fører til ubehag, med mye kløe, utflod, ømhet og svie, og siden til en brennende følelse og sårhet ved samleie.

Noen får smerter under selve samleiet, andre etterpå. Smertene kan vare fra noen timer til flere dager. Lysten på sex avtar naturlig nok. Noen hevder at samleier er den utløsende faktoren for soppangrepene, andre ser klare forandringer i løpet av menssyklusen, med oppblomstring like før mens. Vanlige årsaker til sopp er diabetes og hyppig bruk av antibiotika. Sistnevnte tar også knekken på de gode bakteriene som skaper balanse i kroppen.

Sopp kan ikke bare gi smerter under samleiet. Den kan i tillegg skape problemer med fordøyelse, hud og urinveier.

Et annet problem mange nevner når de kommer til meg, er at de føler seg særs lite sexy når de har sopp, både på grunn av lukt og utflod. Har du soppinfeksjon, bør du kurere den med stikkpiller eller kremer. Dersom sopp-plagene er et stadig tilbakevendende problem, kan du prøve en antisoppkur som du får i form av en kapsel kalt Diflucan.

Det hender menn får sopp og symptomer med kløe. Bare når disse symptomene er der, skal de ha behandling. Forskning fra Universitetet i Tromsø har for øvrig vist at bare 20 prosent av det som pasienten antok var sopp, viste seg å være det.

Derfor — er du usikker på hva du virkelig har, eller har hatt flere utbrudd på kort tid, oppsøk lege før du bruker ytterligere medisiner.

Om utfloden gir smerter, kløe og svie, bør du uansett ta en sjekk hos lege eller en gynekolog. At skjeden kjennes sprø, kan oppstå til forskjellige tider i livet. Etter en fødsel er for eksempel østrogennivået lavt, noe som kan gi slike utslag. Når vi blir eldre, særlig etter menopausen overgangsalderen , sliter mange med at slimhinnene i skjedeveggene blir så tørre at samleiet kan kjennes smertefullt. Noen beskriver det som at skjedeveggene kjennes sprø og at det derfor lett oppstår rifter og derpå påfølgende smerter under samleie.

Lokal påføring av østrogen, for eksempel av Ovesterin, kan hjelpe for å forsterke slimhinnene i skjeden. Men viktigst er å holde bekkenbunnsmusklene i form. Godt utviklede bekkenbunnsmuskler gjør at blodgjennomstrømmingen øker, noe som gjør skjeden våtere, skjedeveggene mer blodfylte og klitoris mer følsom fordi blodtilførselen blir bedre. Det hender seksuelt overførbare infeksjoner gir smerter under samleie. Klamydia gir sjelden smerter, men det hender. En annen seksuelt overførbar infeksjon er kjønnsvorter.

Ikke bare kan du smitte den du har sex med; kjønnsvorter kan gi svie, kløe og sprukken hud og samleie kan bli ubehagelig — avhengig av hvor vortene befinner seg. Herpes er en virussykdom som gir blemmer og vonde sår. Også andre seksuelt overførbare infeksjoner som gonoré kan gi eggstokkbetennelse. Det kan medføre smerter under samleie, spesielt ved dype støt. Slutt umiddelbart med ubeskyttet sex og kontakt lege hvis du tror smertene kan ha slike årsaker.

Gro Isachsen , se xolog og samlivsrådgiver. Gro er l eder og faglig ansvarlig fo r Klinikk Sexologen og sexolog. Klinikken ble etablert i Hun har i tilegg til mange års stud ier i faget sexologi også studert psykologi, sosiolog i, pedagogi kk, spesialpedagogikk , kognitiv terapi, mental trening, transaksjonsanalyse og eksponeringsterapi. Gro har siden tatt i mot flere tusen, single og par, til rådgivning og terapi.

Enda flere har hun siden gitt råd i sine bøker, i media, som foredragsholder og via ulike tjenester på internett og mobil.


Warning: printf() [function.printf]: Too few arguments in C:\PB\Plugins\TemplateConvertorHost\htdocs\wordpress\wp-content\themes\creativ-business\comments.php on line 46

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *